dissabte, 30 d’abril del 2016

Disseny del meu ABP: PERIODISTES DE L'EDAT MITJANA.

Encara que m'haguera agradat desenvolupar-lo un poc més (impossible per motius de temps) ací teniu el meu esboç del meu ABP. Espere que vos agrade!


Possible títol del projecte : PERIODISTES DE L'EDAT MITJANA.

Extret de https://pixabay.com/es/





 1.Etapa educativa: 1r Cicle de l'ESO.



2.Perfil de l'alumnat.

Alumnes d' entre 13-14 anys. Gran diversitat de situacions a l'aula: alumnes repetidors, alumnes amb NEE, alumnes d'altes capacitats... Estem parlant de Secundària Obligatòria per tant els interessos, aptituds i centres d'atenció de l'alumnat són molt variats.

A nivell de context sociocultural, ens trobem situats a l'àrea metropolitana de València. És un poble mitjà amb bona comunicació amb altres localitats, té un ampli bagatge històric (jaciments, restes, documentació, museu), cultural, arquitectònic.... Compta amb 22 mil habitants aproximadament i 2 instituts.

El nostre centre està situat a un barri de nivell econòmic mitjà/baix i recull alumnat de la localitat i altres pobles veïns.

És un projecte dirigit a alumnat d’entre 13 i 14 anys aproximadament, en l’estadi de les operacions formals a nivell psicopedagògic. Les característiques bàsiques del desenvolupament dels alumnes, que coincideixen en la pre adolescència i primera adolescència, serien aquestes:

A nivell cognitiu, trobem canvis continus cap a la independència de criteri, tant de pensament com d’acció. A nivell motriu i afectiu, hi ha canvis físics evidents del propi cos, amb una necessitat de reconeixement personal pels altres, recerca de l’eficiència física i de l’atractiu personal. A nivell social, es produeix una integració molt forta amb el grup de companys. Les amistats són molt influents i se sumen a l’intent de deslligar-se de la “protecció” familiar.

És una època que cal aprofitar per completar la socialització amb el foment de la convivència i l’educació de sentiments i emocions. El nostre alumnat de 2n ESO es troba a l’estadi de les operacions formals (11 i 15 anys) caracteritzada per:

-habilitat per a pensar més enllà de la realitat concreta.

-capacitat de manejar, a nivell lògic, enunciats verbals complexos i proposicions.

-capaç d’entendre i apreciar abstraccions simbòliques (causes, conseqüències històriques)

Així, comencen a poder raonar sobre possibilitats, argumentar, reflexionar, formular i comprovar hipòtesis.... Operacions utilitzades a l’àrea de CCSS i fonamentals per “entrenar” i reforçar els nous aprenentatges.

Per tant, l’horitzó educatiu de l’etapa seria afavorir l’ AUTONOMIA personal de l’alumnat, no només en aspectes cognitius o intel·lectuals, sinó també en l’àmbit social i moral.

Extret de https://pixabay.com/es/
 3.Relació amb el currículum.

Objectius

Localitzar en el temps i l’espai períodes i esdeveniments històrics estudiats.

Analitzar el paper social dels homes i de les dones en la història medieval i moderna.

Conèixer la societat, economia i poder a l’Europa Feudal.

Identificar i descriure els aspectes socioeconòmics, polítics i ideològics de l’Europa Feudal i la seua evolució fins a l’aparició de l’Estat modern.

Adquirir i usar el vocabulari  específic de les CCSS.

Interpretar i elaborar eixos cronològics i mapes. Localització de les distintes civilitzacions. Utilitzar-los com a font d’informació.

Identificació dels factors més destacats que intervenen en el procés de canvi.
Diferenciar causes i conseqüències en l'explicació dels fets històrics.
Identificar els components econòmics, socials, polítics i culturals que intervenen en els processos històrics, comprensió de la interrelació que es donen entre ells.
 Competències bàsiques.
Competència lingüística: expressió escrita i oral, recerca d'informació...
Competència social i ciutadana: dimensió cultural i econòmica dels fets, presa de decisions en equip, comparació de processos històrics...
Competència digital: creació nous continguts, ús d'aplicacions informàtiques...
Competència aprendre a aprendre: ús estratègies per a resoldre problemes, estratègies de planificació i execució de tasques, supervisió i revisió de la feina pròpia, curiositat i interès...
Competència cultural: herència cultural rebuda, manifestacions culturals de la vida quotidiana, ús de materials i tècniques...

4.Producte final que espere.
Programació d'una televisió o ràdio amb diversitat de gèneres periodístics (telenotícies o butlleti de notícies, debat, reportatges, entrevistes...) situat a l'Edat Mitjana.
Les tasques es dividirien per grups i cadascun dels grups s'encarregaria d'una època o procés històric determinat. Primer haurien de fer una cerca d'informació i aprofundiment del tema (causes, conseqüències) per a després fer un enfocament personal triant allò més destacat. 
Caldria també fer una ambientació adequada (vestuaris, decoració, cultura material...) així com la preparació del programa televisiu o radiofònic (guió, música...) Es gravaria amb vídeo/ràdio i després s'editaria. Podria penjar-se i difondre a plataformes com YOUTUBE o IVOOX.
Possibles temes/ítems:
- Telenotícies: explicant les notícies més importants d'un segle/etapa històrica concret.
- Debat: amb diversos personatges que puguen explicar un fet des del seu punt de vista personal.
- Reportatge: sobre un esdeveniment determinant de l'Edat Mitjana.
- Programa Contra factual: Què haguera passat si...? Possibles canvis en l'evolució històrica si no s'haguera donat una causa o fet determinant o haguera sigut de manera diferent.
- Entrevista: a un o diversos personatges determinants del procés històric triat.
 
Extret de https://pixabay.com/es/