dissabte, 30 de gener del 2016

L'evolució de la cavalleria a l' Edat Antiga.

* Este text forma part del "Projecte Cervantes", emmarcat en la commemoració del 400 aniversari de la mort de l'escriptor, i que estem duent a terme al CC Sant Jaume Apòstol durant aquest curs 2015/16. Pots llegir-lo també al blog del projecte.

Des de l'inici de l'Antiguitat sabem de l'ús dels cavalls com arma de guerra però cal dir que, en un principi, tenien una importància reduïda a les batalles. El cavaller ocupava un lloc destacat en l'estructura de les societats antigues ja que solia formar part de l'aristocràcia guerrera. L'estructura social és la forma que adopta una comunitat per regular les relacions entre els individus que la for men. Inclou, entre d'altres, els valors, la cultura, les lleis, les pràctiques religioses, la tecnologia o la distribució dels béns, propietat, territori i poder. Per tant, posseir un cavall i poder armar-lo, participar a la guerra en aquestes unitats és un factor més de jerarquització social.

Des de la invenció de la roda, aproximadament cap al 3.000 aC, diverses civilitzacions antigues com Egipte, Babilònia o Assíria ja utilitzaren els cavalls com animal de tir per als carros de combat, des d'on llaçaven javelines o fletxes a l'enemic.
Estendard d'Ur
Tant és així que trobem a l'Estendard d'Ur, una peça artística sumèria-accàdia que data del 2.500 aC aproximadament, la primera representació d'equins en la guerra. Aquesta obra d'art presenta en tres nivells escenes relatives a la pau i la guerra. En cadascun d'aquestos panells hi ha mosaics amb incrustacions de conxes de mar, cornalina i lapislàtzuli (dues pedres semiprecioses molt valorades). En el relatiu a la guerra podem observar ases i onagres arrossegant grans carros de combat, utilitzats en defensa o transport de tropes, acompanyats per soldats a peu. Un segon exemple és el baix relleu del temple d'Abu Simbel, representació del faraó egipci Ramsès II guerrejant a la batalla de Qadesh, cap al 1.270 aC.
Ramsès II a Qadesh

Amb el desenvolupament de l'arnès el 1.600 aC en substitució del jou, invent que facilitava al cavall moure's amb major rapidesa i arrossegar més pes, els carros s'havien generalitzat dins dels exèrcits de l'Antiguitat. No obstant açò, tenien un ús secundari i bàsicament centrat en tasques d'exploració o recolzament a la infanteria.

El primer salt qualitatiu es produeix gràcies a l'extensió de la sella de muntar i de l'estrep, innovacions que venien de l'Índia i la Xina. Ja podem parlar d'una veritable cavalleria més que una infanteria a cavall, com succeïa fins aleshores, ja que els genets tenien molta dificultat en mantenir l'equilibri i l'estabilitat al mateix temps que utilitzaven les armes. Aquests nous elements, sella i estrep, van impulsar l'abandonament progressiu dels carros de combat i l'aparició de les primeres esquadres de cavalleria lleugera. Els genets escites o els arquers assiris muntats, entre els segles IX i VIII aC, en serien alguns dels més destacats.
Anníbal Barca i els seus elefants de guerra.
Altres unitats lleugeres de renom varen ser, per exemple, la cavalleria númida. Considerada la millor de tot el Mediterrani, estava formada per genets fustigadors armats amb javelines, que atacaven i fugien a gran velocitat. No utilitzaven ni sella ni brida i dirigien els cavalls amb un pal. Varen ser decisius en la II Guerra Púnica (218-201 aC), que enfrontà Roma amb Cartago. Un curiós cas contemporani va ser l'ús d'elefants com a animals de guerra per part d'Anníbal Barca, general cartaginès que va posar en un bon destret al poderós imperi Romà.
 
Entrada al poble de Moixent
Esmentarem també una de les escultures emblemàtiques valencianes, el guerrer de Moixent. Figura de bronze de només set centímetres descoberta al jaciment de la Bastida de les Alcusses, assentament iber del segle IV aC, i que reprodueix un soldat iber a cavall armat amb la característica espasa curta, la
falcata, i l'escut redó. Es creu que pot ser un exvot; és a dir, una ofrena als déus dipositada als santuaris o llocs de culte. Representa un membre de l'aristocràcia, classe dirigent que imposava el seu domini amb la força de les armes.

No podem oblidar, en aquest ràpid repàs, els sàrmates, un poble originari de les estepes asiàtiques. Els seus genets, titllats pels romans de saquejadors i indisciplinats, s'enrolaven com a mercenaris per a lluitar amb altres exèrcits. Disposaven d'unitats lleugeres formades per llancers i arquers però desenvoluparen la cavalleria pesant quan, a partir del segle III junt amb altres tribus com els parts, començaren a utilitzar una llança molt llarga i pesada que es manejava amb les dos mans coneguda com kontos. El gruix de la cavalleria sàrmata portava també una armadura de cuir amb escates òssies fetes de banyes i peülles d'animals. Les seues càrregues frontals eres sempre temeràries i, sovint, devastadores.

Va ser a Pèrsia, però, on s'estructuren les primeres unitats de cavalleria pesant. Durant el regnat de Darios I (522-486 aC) les tècniques militars evolucionen fins al punt de necessitar cavalls més resistents i cavallers amb armadures completes. Temps més tard, els macedonis desenvoluparen una cavalleria pesant amb armadura, els famosos hetairoi (companys) d'Alexandre el Gran. Aquestes unitats resultaren decisives a la batalla de Gaugamela (331 aC) on el geni militar d'Alexandre va imposar-se a un exèrcit persa molt més nombrós gràcies a una tàctica envoltant de les seues ales de combat i la resistència de les seues falanges d'infanteria armades amb una llarga llança de 4 a 7 metres, la sarissa.
No foren els únics: també es coneix l'existència de l'ús d'aquest tipus d'unitats pesades al període Han a la Xina (200 aC) o els catafractes, unitat d'elit del Baix Imperi romà. El poder de xoc al combat era molt superior i gaudien d'una invulnerabilitat pràcticament total. Com a inconvenients podem anomenar el ràpid cansament de cavall i genet degut al pes de les armadures, l'escassa capacitat de maniobrabilitat (càrrega frontal i de presa) o la menor velocitat.

Els equites romans, per la seua part, formaven part de la classe dominat de l'antiga Roma, per darrere dels senadors. Inicialment, eren els soldats que podien permetre's comprar un cavall i equipar-lo per a servir com a cavaller a l'exèrcit. L'emperador August (63 aC–14 dC) va regular l'accés al ordo equester fixant la seua pertinença per aquells que disposaren de 400.000 sestercis. També va establir un cursus honorum (carrera política o escalafó de responsabilitats) propi. Algunes de les seues atribucions eren el control de les finances (procuratorum) o diversos càrrecs militars (tribú d'una legió, control de la guàrdia pretoriana, etc.) La seua importància va variar al llarg de l'Imperi, ja que els cavallers començaren com a suport d'atac a la infanteria, formada per les poderoses legions. 
 
Més tard, a l'Alt Imperi, l'exèrcit disposava d'unitats mixtes de cavalleria i infanteria agrupada a les ales, deixant el front central d'atac als soldats a peu (legionarius). A l'època baix imperial introduïren les primeres unitats cuirassades formades per mercenaris sàrmates i els catafractes, nucli dels exèrcits tardo imperials junt amb altres tropes auxiliars reclutades entre els pobles bàrbars. Aquesta tradició militar es perllongà a l'exèrcit bizantí (Imperi Romà d'Orient) però no a l'occident de l'Imperi ja que les unitats militars dels pobles germànics estaven formats, bàsicament, per soldats d'infanteria. La caiguda de Roma, presa pel cabdill hèrul Odoacre el 476 dC, marca el final de l'Antiguitat. S'inicia el període conegut com Edat Mitjana i el moment de màxim esplendor de la cavalleria, que tractarem al següent escrit. 
Adjunte també una presentació de power point que he realitzat per acompanyar el post.

dijous, 21 de gener del 2016

Còmics a l'aula

El còmic com a recurs educatiu no és cap novetat. Hi ha moltíssims exemples de com aplicar-lo en activitats de classe; també alguns llibres de text el recullen i esmenten, sobretot els de l'àrea lingüística, dins de l'apartat de tipologia textual, però molt de passada o com a suport a les activitats denses de narrativa: contes breus, narracions etc. 

Un recent article afirma que la lectura de còmics fomenta la creativitat, el pensament original i divergent a més de facilitar una variabilitat de solucions per a resoldre un problema. Com que és un tipus de text que m'apassiona i sóc fan declarat, m'agradaria fer cinc cèntims de com l'aplique jo en algunes de les meues classes i assignatures. Tractaré també d' explicar alguns dels avantatges i desavantatges del recurs i un llistat dels meus còmics/novel·les gràfiques preferides i que formen part de la meua biblioteca personal. 

Usos:
Àrees lingüístiques: Expressió escrita per treballar el text narratiu, creació d'un manual d'instruccions, adaptació d'un conte o poema, documental d'un viatge o excursió escolar, collage a partir d'altres còmics i revistes antigues, inclusió desacomplexada de còmics i novel·les gràfiques en la programació del Pla Lector de Centre en els diferents nivells i àrees... 
Ciències Socials: Selecció d'informació i explicació d' algun període o fet històric, biografia d'un personatge, reflexió de valors en Ciutadania o Ètica... 

Competències bàsiques: A partir d'algunes d'aquestes tasques, que necessiten d'una programació més amplia, adequació a objectius, temporalització i avaluació, podem desenvolupar la iniciativa personal i la creativitat. Si ens llancem a realitzar un, evidentment contribuïm a l'adquisició de la competència en comunicació lingüística i la cultural-artística. Si fomentem la tasca en grups de treball cooperatiu, sense intervenció del professor/a, treballem l'autonomia personal i aprendre a aprendre. Si, a més a més, tractem algun tema actual per a la reflexió i el debat, estimulem la competència social i ciutadana. Per últim, utilitzant algun software específic i si després el compartim via web, blog etc. millorarem la competència digital.

Inconvenients: Bàsicament són tres. No és una tasca senzilla, necessita de temps tant per a una lectura en profunditat i comentari com per, sobretot, la realització del còmic. Per tant, hem de dedicar-li una quantitat de sessions gens menyspreable. No és un text agraït. És a dir, l'alumnat es capaç de realitzar autèntiques obres d'art però també podem trobar-nos amb moltes dificultats en l'execució i selecció de textos, bafarades, dibuixos etc. Hem de valorar no només el resultat final, sinó el procés. No són barats. L'actual implosió del mercat del còmic té com a conseqüència negativa un augment del preu. Hi ha molta qualitat, nous autors amb empenta i una gran diversitat de temes, per tant cal fer una tria per adaptar el còmic al tema que volem tractar. Hi trobarem un ampli ventall d'opcions i preus. També podem optar per l'edició digital en alguns casos o seleccionar vinyetes o pàgines en concret.
Ací teniu el catàleg d'algunes editorials especialitzades: 






Si voleu atenció personalitzada a més de passar una estona agradable, vos recomane visitar la meua tenda preferida, Futurama Cómics, al carrer Guillem de Castro de València. Un autèntic gust!


 Alguns exemples:




Tintín en el Congo. Hergé. Història de 4t ESO i 1r de Batxiller. Colonialisme.






Persepolis. Marjane Satrapi. Història de 4t ESO, 1r de Batxiller, Ètica i Ciutadania. Revolució islàmica Iran, multiculturalitat, situació de la dona.







Arrugas. Paco Roca. Ètica i Ciutadania. La vellesa, el pas del temps, memòria i records. 





  
La casa. Paco Roca. Ètica. Memòria, relacions familiars. 




  
Los surcos del azar. Història 1r de Batxiller. II Guerra Mundial, republicans, la Nueve.







 
La guerra de trincheras. Tardi. Història 1r de Batxiller. I Guerra Mundial.








Asterix legionari, Asterix i Cleopatra, Asterix als Jocs olímpics... Goscinny i Uderzo. Socials 1r ESO. Roma i Edat Antiga. 






 

Una historia popular del imperio americano. Zinn, Konopacki, Buhle. Història 1r de Batxiller. Imperialisme nord-americà.







 
La balada del norte. Alfonso Zapico. Història 2n de Batxiller. Moviment obrer, II República, revolució d' Astúries. 









Maus. Albert Spielgman. Història 1r de batxiller. Nazisme, camps de concentració. 









Palestina. Joe Sacco. Història 1r de Batxiller. Conflicte palestí-israelià, Intifada. 









 
La ciudad. Frans Maserel. Geografia 3r ESO, Història 1r de Batxiller. Període entreguerres, anys 20, ciutat industrial.

diumenge, 17 de gener del 2016

7 pel·lícules històriques (o no)

Recentment, el meu amic i ex-company en la facultat d'Història i Geografia, Isra Pedrós, em convidà a participar en el seu blog de cinema. La idea és molt senzilla: triar 7 pel·lícules amb un determinat fil conductor, comentar-les breument i explicar els motius d'eixa tria.

Este va ser el meu llistat. Espere altres comentaris i aportacions. Hi ha moltes i segur que me'n deixe un fum però ací està part de la gràcia: triar i seleccionar. Salut i cinema!
 
Prehistòria:
El clan del oso cavernario (1980). La vaig vore de menut i em va fascinar. Entre tanta ampliació del nostre arbre evolutiu, homo antecessor i ADN mitocondrial , perquè no un híbrid Sapiens- Neandertal? En cas de dubte, consultar a Elena Grau. I després, està Daryl Hannah clar...
Edat Antiga:
La vida de Brian (1979). Divertidíssima comèdia que parodia simpàticament l' època de Jesús de Natzaret a través d'uns personatges paral·lels. Grans gags dels Monty Python. Heu de vore-la, disidentes!

Edat Mitjana:
El reino de los cielos (2005). Té de tot un poc: espases, batalles, cavalls, una història d'amor i una fantàstica ambientació històrica de les Croades europees a Terra Santa. El missatge també és prou positiu i no és una història de bons i roïns. Als nanos de 2n d' ESO els encanta.

El nombre de la rosa (1986). Si la novel·la d' Umberto Eco és monumental, la peli-cula no té res a envejar-li. Una investigació frenètica al voltant de llibres secrets en un monestir benedictí del nord italià al segle XIV. Amb la Inquisició al darrere, Sean Connery borda el paper de Fray Guillermo de Baskerville. L' atmosfera asfixiant de persecució i la diversitat d'actituds vitals de la resta de monjos estan molt aconseguits.
Edat Contemporània:

Senderos de gloria (1957). Tota la bogeria de la carnisseria de la I Guerra Mundial, la unió sagrada i el militarisme de l'època explicats en menys de 90 minuts. Fantàstica pel·lícula antibel·licista. Tàndem Stanley Kubrick-Kirk Douglas. Què més voleu?

Tierra y libertad (1995). La Guerra Civil vista pels ulls d'un brigadista anglès. La lluita contra el feixisme i per la revolució social s'entremescla amb les dissensions republicanes entre comunistes i llibertaris/trotskistes, la guerra dins la guerra. Les cançons de trinxera, les escenes de les milícies populars al front d' Aragó i el debat col·lectivitzacions sí o no, entre els aspectes més destacables.

Ser o no ser (1942) i El gran dictador (1940). No puc triar. Impossible. No m'ho demaneu. Dues paròdies del nazisme com a sistema dictatorial, feixista, irracional i immund. La rialla com a teràpia davant d'un dels fenòmens més detestables en la història de la humanitat. 


diumenge, 10 de gener del 2016

Desxifrant el PLE: el meu entorn personal d'aprenentatge.

Podem definir el PLE com el conjunt d’eines, aplicacions, serveis web, relacions i/o interaccions que una persona utilitza per a gestionar el seu propi procés d’aprenentatge.

Tradicionalment com hem après? Doncs amb la lectura/estudi de llibres i manuals especialitzats, amb l'assistència a cursos o congressos, intercanviant material i experiències amb altres companys i amb la interacció amb el nostre entorn més o menys immediat.
Hui en dia, aquesta visió ha quedat sinó desfasada, almenys superada. Amb la globalització, el desenvolupament tecnològic, la xarxa 2.0, les múltiples connexions entre individus i els nous nodes informatius s'imposa una reflexió i una actualització de les formes d'aprenentatge.

Bàsicament, aquesta nova perspectiva necessita de tres àmbits:

a)Fonts documentals: eines, mecanismes i activitats per a llegir.

b)Materials nous/reelaborats: eines, mecanismes i activitats per fer / reflexionar fent.

c)Espais per compartir i debatre: eines, mecanismes i activitats per compartir i reflexionar en comunitat.

 
Fil a l'agulla. Com?  Crec que tinc la sort d'haver nascut i crescut entre la cruïlla d'ambdós paradigmes. És a dir, he apres i m'he format durant l'institut i la facultat, majoritàriament, en la cultura impresa dels llibres o els retalls dels diaris, l'assistència a cursos etc. però poc a poc he vist com es desenvolupaven i formaven part de la meua vida, les webs, els correus electrònics o les xarxes socials. Una enorme finestra de possibilitats i conseqüències, tant positives com negatives. He utilitzat i gaudit d' algunes d'aquestes eines, tímidament en alguns casos més decididament en altres.

És ara, per tant, un bon moment per avançar cap a nous plantejaments educatius, propostes d'organització escolar i metodologies de treball. El món actual, les noves necessitats dels alumnes i la responsabilitat com a docent crec que s'imposen front la comoditat del "no fer res", del "repetir i repetir" o "tindre les mateixes experiències un any rere altre". En este sentit, el PLE és un element clau de partida i anàlisi. No serà fàcil estic segur però sí un repte interessant. No vol dir això, abandonar completament les fonts d'informació tradicionals, les explicacions orals... Pense que l'interessant és no deixar-nos arrossegar inconscientment per modes pedagògiques (on han quedat les àrees transversals, per exemple?) ni camuflar el manteniment de pràctiques escolars tradicionals amb el vernís de les noves tecnologies. 

El quid fonamental de la qüestió continua sent: per a què volem l'educació?

"Hay dos tipos de educación, la que te enseña a ganarte la vida y la que te enseña a vivir". Anthony de Mello

 “El principal logro de la educación en las escuelas debe ser crear hombres y mujeres que sean capaces de hacer cosas nuevas, no siemplemente repetir lo que las generaciones anteriores lograron”. Jean Piaget


"Para educar a un niño hace falta la tribu entera". Proverbi africà


Per acabar, els meus tres blogs. Aquest blog, aquesta entrada i aquest últim apunt vénen motivats per l' actual projecte #InnovaSantJaume que estem duent a terme. He de proposar tres blocs que seguisc a la plataforma Feedly. Ací van...


 Possiblement, un dels primers blogs que vaig començar a seguir. Té una informació àmplia i variada de temaris de totes les assignatures de Socials.


Un dels meus rebostos d'idees preferit. Té de TOT. Activitats, ús de TIC's, cinema i història, fotografia, presentacions... 


Este l'he descobert fa poc però crec que es convertirà en un dels imprescindibles. Té textos de reflexió, enllaços a altres blogs i l'autor és un convençut professor 2.0. He trobat comptes de Twitter i blocs de molta qualitat gràcies a ell.