diumenge, 10 de gener del 2016

Desxifrant el PLE: el meu entorn personal d'aprenentatge.

Podem definir el PLE com el conjunt d’eines, aplicacions, serveis web, relacions i/o interaccions que una persona utilitza per a gestionar el seu propi procés d’aprenentatge.

Tradicionalment com hem après? Doncs amb la lectura/estudi de llibres i manuals especialitzats, amb l'assistència a cursos o congressos, intercanviant material i experiències amb altres companys i amb la interacció amb el nostre entorn més o menys immediat.
Hui en dia, aquesta visió ha quedat sinó desfasada, almenys superada. Amb la globalització, el desenvolupament tecnològic, la xarxa 2.0, les múltiples connexions entre individus i els nous nodes informatius s'imposa una reflexió i una actualització de les formes d'aprenentatge.

Bàsicament, aquesta nova perspectiva necessita de tres àmbits:

a)Fonts documentals: eines, mecanismes i activitats per a llegir.

b)Materials nous/reelaborats: eines, mecanismes i activitats per fer / reflexionar fent.

c)Espais per compartir i debatre: eines, mecanismes i activitats per compartir i reflexionar en comunitat.

 
Fil a l'agulla. Com?  Crec que tinc la sort d'haver nascut i crescut entre la cruïlla d'ambdós paradigmes. És a dir, he apres i m'he format durant l'institut i la facultat, majoritàriament, en la cultura impresa dels llibres o els retalls dels diaris, l'assistència a cursos etc. però poc a poc he vist com es desenvolupaven i formaven part de la meua vida, les webs, els correus electrònics o les xarxes socials. Una enorme finestra de possibilitats i conseqüències, tant positives com negatives. He utilitzat i gaudit d' algunes d'aquestes eines, tímidament en alguns casos més decididament en altres.

És ara, per tant, un bon moment per avançar cap a nous plantejaments educatius, propostes d'organització escolar i metodologies de treball. El món actual, les noves necessitats dels alumnes i la responsabilitat com a docent crec que s'imposen front la comoditat del "no fer res", del "repetir i repetir" o "tindre les mateixes experiències un any rere altre". En este sentit, el PLE és un element clau de partida i anàlisi. No serà fàcil estic segur però sí un repte interessant. No vol dir això, abandonar completament les fonts d'informació tradicionals, les explicacions orals... Pense que l'interessant és no deixar-nos arrossegar inconscientment per modes pedagògiques (on han quedat les àrees transversals, per exemple?) ni camuflar el manteniment de pràctiques escolars tradicionals amb el vernís de les noves tecnologies. 

El quid fonamental de la qüestió continua sent: per a què volem l'educació?

"Hay dos tipos de educación, la que te enseña a ganarte la vida y la que te enseña a vivir". Anthony de Mello

 “El principal logro de la educación en las escuelas debe ser crear hombres y mujeres que sean capaces de hacer cosas nuevas, no siemplemente repetir lo que las generaciones anteriores lograron”. Jean Piaget


"Para educar a un niño hace falta la tribu entera". Proverbi africà


Per acabar, els meus tres blogs. Aquest blog, aquesta entrada i aquest últim apunt vénen motivats per l' actual projecte #InnovaSantJaume que estem duent a terme. He de proposar tres blocs que seguisc a la plataforma Feedly. Ací van...


 Possiblement, un dels primers blogs que vaig començar a seguir. Té una informació àmplia i variada de temaris de totes les assignatures de Socials.


Un dels meus rebostos d'idees preferit. Té de TOT. Activitats, ús de TIC's, cinema i història, fotografia, presentacions... 


Este l'he descobert fa poc però crec que es convertirà en un dels imprescindibles. Té textos de reflexió, enllaços a altres blogs i l'autor és un convençut professor 2.0. He trobat comptes de Twitter i blocs de molta qualitat gràcies a ell.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada