dijous, 21 de gener del 2016

Còmics a l'aula

El còmic com a recurs educatiu no és cap novetat. Hi ha moltíssims exemples de com aplicar-lo en activitats de classe; també alguns llibres de text el recullen i esmenten, sobretot els de l'àrea lingüística, dins de l'apartat de tipologia textual, però molt de passada o com a suport a les activitats denses de narrativa: contes breus, narracions etc. 

Un recent article afirma que la lectura de còmics fomenta la creativitat, el pensament original i divergent a més de facilitar una variabilitat de solucions per a resoldre un problema. Com que és un tipus de text que m'apassiona i sóc fan declarat, m'agradaria fer cinc cèntims de com l'aplique jo en algunes de les meues classes i assignatures. Tractaré també d' explicar alguns dels avantatges i desavantatges del recurs i un llistat dels meus còmics/novel·les gràfiques preferides i que formen part de la meua biblioteca personal. 

Usos:
Àrees lingüístiques: Expressió escrita per treballar el text narratiu, creació d'un manual d'instruccions, adaptació d'un conte o poema, documental d'un viatge o excursió escolar, collage a partir d'altres còmics i revistes antigues, inclusió desacomplexada de còmics i novel·les gràfiques en la programació del Pla Lector de Centre en els diferents nivells i àrees... 
Ciències Socials: Selecció d'informació i explicació d' algun període o fet històric, biografia d'un personatge, reflexió de valors en Ciutadania o Ètica... 

Competències bàsiques: A partir d'algunes d'aquestes tasques, que necessiten d'una programació més amplia, adequació a objectius, temporalització i avaluació, podem desenvolupar la iniciativa personal i la creativitat. Si ens llancem a realitzar un, evidentment contribuïm a l'adquisició de la competència en comunicació lingüística i la cultural-artística. Si fomentem la tasca en grups de treball cooperatiu, sense intervenció del professor/a, treballem l'autonomia personal i aprendre a aprendre. Si, a més a més, tractem algun tema actual per a la reflexió i el debat, estimulem la competència social i ciutadana. Per últim, utilitzant algun software específic i si després el compartim via web, blog etc. millorarem la competència digital.

Inconvenients: Bàsicament són tres. No és una tasca senzilla, necessita de temps tant per a una lectura en profunditat i comentari com per, sobretot, la realització del còmic. Per tant, hem de dedicar-li una quantitat de sessions gens menyspreable. No és un text agraït. És a dir, l'alumnat es capaç de realitzar autèntiques obres d'art però també podem trobar-nos amb moltes dificultats en l'execució i selecció de textos, bafarades, dibuixos etc. Hem de valorar no només el resultat final, sinó el procés. No són barats. L'actual implosió del mercat del còmic té com a conseqüència negativa un augment del preu. Hi ha molta qualitat, nous autors amb empenta i una gran diversitat de temes, per tant cal fer una tria per adaptar el còmic al tema que volem tractar. Hi trobarem un ampli ventall d'opcions i preus. També podem optar per l'edició digital en alguns casos o seleccionar vinyetes o pàgines en concret.
Ací teniu el catàleg d'algunes editorials especialitzades: 






Si voleu atenció personalitzada a més de passar una estona agradable, vos recomane visitar la meua tenda preferida, Futurama Cómics, al carrer Guillem de Castro de València. Un autèntic gust!


 Alguns exemples:




Tintín en el Congo. Hergé. Història de 4t ESO i 1r de Batxiller. Colonialisme.






Persepolis. Marjane Satrapi. Història de 4t ESO, 1r de Batxiller, Ètica i Ciutadania. Revolució islàmica Iran, multiculturalitat, situació de la dona.







Arrugas. Paco Roca. Ètica i Ciutadania. La vellesa, el pas del temps, memòria i records. 





  
La casa. Paco Roca. Ètica. Memòria, relacions familiars. 




  
Los surcos del azar. Història 1r de Batxiller. II Guerra Mundial, republicans, la Nueve.







 
La guerra de trincheras. Tardi. Història 1r de Batxiller. I Guerra Mundial.








Asterix legionari, Asterix i Cleopatra, Asterix als Jocs olímpics... Goscinny i Uderzo. Socials 1r ESO. Roma i Edat Antiga. 






 

Una historia popular del imperio americano. Zinn, Konopacki, Buhle. Història 1r de Batxiller. Imperialisme nord-americà.







 
La balada del norte. Alfonso Zapico. Història 2n de Batxiller. Moviment obrer, II República, revolució d' Astúries. 









Maus. Albert Spielgman. Història 1r de batxiller. Nazisme, camps de concentració. 









Palestina. Joe Sacco. Història 1r de Batxiller. Conflicte palestí-israelià, Intifada. 









 
La ciudad. Frans Maserel. Geografia 3r ESO, Història 1r de Batxiller. Període entreguerres, anys 20, ciutat industrial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada